Access Business Group verwerft AEO status   8-2-2010

Op 22 januari 2010 heeft Access Business Group International BV als een van de eerste internationaal opererende bedrijven in Nederland de status van Authorized Economic Operator (AEO) verworven.
 
De AEO certificering biedt Access Business Group allerlei voordelen in het internationale handelsverkeer, zoals een vermindering en versoepeling van fysieke douanecontroles waardoor de doorstroom van goederen sneller gaat dan voor bedrijven die geen AEO-status hebben.
 
Het verkrijgen van de AEO-status betekent dat Access Business Group voldoet aan een aantal belangrijke criteria op het gebied van ICT beveiliging, toegangscontrole, container inspectie procedures en het screenen van personeel.
 
AEO en vergelijkbare certificeringen (C-TPAT in de Verenigde Staten) zijn wereldwijd in het leven geroepen naar aanleiding van de aanslagen in New York op 11 september 2001. De internationale aandacht voor ‘safety and security’ is hierdoor flink aangescherpt en heeft een plaats gekregen in de Europese douanewetgeving.
 
Naast de invoering van die wetgeving, wil de Europese Unie het bedrijfsleven faciliteiten bieden die leiden tot minder logistiek oponthoud en lagere administratieve lasten.
 
De invoering van de AEO status is een belangrijke stap in de samenwerking tussen de Nederlands Douane en het bedrijfsleven en past in het streven naar een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor veilige en integere buitengrensoverschrijdende goederenstromen en daarmee een veilige logistieke keten.
 
Bedrijven kunnen sinds september 2007 de status van Authorised Economic Operator (AEO) aanvragen. Een AEO-certificaat is geldig in alle lidstaten van de EU.


[terug]